dissabte, 26 d’octubre del 2013

PARLEM D'HISTÒRIA, amb Jordi Barra i Ton Barnils, el dimecres 27, a les 19.30h



Jordi Barra (documentalista i cartògraf) i Ton Barnils (editor d’Edicions DAU) ens presentaran LAS BRIGADAS INTERNACIONALES i la col·lecció ATLAS DE LA GUERRA CIVIL, una fita en la historiografia del nostre país. Mapes en què apareixen poblacions, exèrcits, el moviment dels fronts, els bombardeigs, la guerra al mar i la guerra aèria, etc. Des del cop d’Estat fins a la batalla de l’Ebre i la fi del conflicte.



LES BRIGADES INTERNACIONALS


Víctor Hurtado; José Luis Martín Ramos (intr.); Jordi Barra (doc.)
LAS BRIGADAS INTERNACIONALES (Atlas de la Guerra Civil Española)
DAU; 78 pàgines a color
Les Brigades Internacionals van ser unitats militars, formades per desenes de milers de voluntaris de tot el món, que van participar en la Guerra Civil per combatre las sublevació de juliol de 1936. Les Brigades van lluitar a les batalles del Jarama, Guadalajara, Belchite, Terol i l'Ebre, entre moltes altres. Bona part dels antics brigadistes van tornar a actuar en el moviment de la resistència durant la Segona Guerra Mundial.


El cap de les Brigades era el nord-català André Marty i va ser a través de Catalunya que la majoria d’ells va incorporar-se a l’exèrcit de la Segona República. Més tard, el 28 d’octubre de 1938, els carrers de Barcelona van ser testimoni del seu multitudinari comiat. El president Lluís Companys, juntament amb Josep Tarradellas i el president Juan Negrín, van presidir la desfilada.


En els mapes es poden observar gràficament els principals episodis bèl·lics i polítics, i també la gran quantitat de personalitats que van donar suport a la República. Per a la seva elaboració ha estat necessària la consulta de biblioteques especialitzades, arxius, mapes de l'època i documents de tota mena. Enriqueixen la lectura una introducció històrica, comentaris per a cada mapa i una cronologia detallada.


COL·LECCIÓ ATLES DE LA GUERRA CIVIL


L'Atles de la Guerra Civil Espanyola, una nova i rigorosa aproximació a aquell conflicte des de la perspectiva social, política i militar. En definitiva, una fita en la cartografia històrica del nostre país, comparable a treballs similars de cartografia històrica de països com França, Gran Bretanya o Alemanya. Les pròximes entregues estaran dedicades a l’ajuda Nazi als rebels,  i a les víctimes i la repressió dels dos bàndols.


Entrada lliure


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada